A Biesse raktár-fűrész programjával növelte kapacitását a pécsi Gyurasics Kft.

Gyurasics fivérek az üzemcsarnokban.

Érkezésünkkor a telephelyen tapasztalható nyüzsgést nemcsak a folyamatosan érkező vásárlók sokasága, hanem az állandó fejlesztésekkel együtt járó sürgés-forgás együttesen adta.

Az asztalosságba és a vállalkozói létbe beleszületett két fiú viszi ma a “boltot”. Sikerről, a mindig kockázatos beruházásokról és a sokszor futurisztikusnak tűnő technológiai fejlesztésekről beszélgettünk a Gyurasics fivérekkel, Tamással és Péterrel.

biesse gyurasics 3

"A cég alapjait édesapánk rakta le. Egyaránt jó érzékkel nyúlt a kereskedelemhez és a gyártáshoz is. A mai napig hallgatunk az észrevételeire."

Akkoriban elsősorban a bútorgyártáson volt a hangsúly. A fiatalabb korosztály már talán nem is tudja, hogy mit jelent a koloniál bútor, pedig egy nemzedék (ha nem kettő), nőtt fel ilyen bútorokkal berendezett otthonokban. Most már semmilyen szempontból nem lenne piacképes, de akkor komoly státusszal bírt. Ezt csak azért említem meg, mert az egyik legnagyobb gyártónak számítottunk, ami azért érdekes, mert rengeteg technológiát kellett magas szinten ismerni és művelni, illetve komoly anyagismeretre volt szükség.

"A felületkezelő műhelyünk, a furnérozó műhelyünk a mai napig megvan és üzemel."

A korpusz bútor gyártás előretörése átrendezte a családi vállalkozás tevékenységét. A kereskedelemre tolódott a hangsúly, de talán a gyártói tradícióknak is köszönhetően most is magas szintű technológiai háttér és az ebből adódó csatolt szolgáltatások tesznek bennünket versenyképessé.

A kész bútorgyártás mellett egyre nagyobb szerepet kap a kereskedelem és az értékesítést segítő csatolt szolgáltatások: elsősorban a faalapú laptermékek konfekcionálása, élzárás, illetve egyéb korpusz megmunkálás. Valóban kimagasló a műszaki hátterünk ez egyszerre jelent biztonságot és versenyelőnyt is.

Az elmúlt időszakban számos fejlesztés történt a cégnél. Melyik az a beruházás, amivel úgy érzed, hogy igazán nagyot léptetek?
Igyekszünk mindig tudatosan építkezni, egymásra épülő technológiai folyamatokat megérteni, megtalálni a legjobb partnert a fejlesztéshez és időt hagyni az előkészítésre. Talán ebből is adódik, hogy több nagy világmárkával is dolgoztunk együtt az elmúlt időszakban, de ha volumenét és műszaki tartalmát nézem, akkor a BIESSE-el való kooperálásunkat emelném ki.

Biesse Gyurasics 2

Gondolom, a raktár-fűrész projektet lehet a közös munkákból kiemelni?
Igen, az minden szempontból kiemelkedő munka volt. Nagyon érdekes és hasznos folyamat volt együtt dolgozni a BIESSE fejlesztőivel és az olasz technikusokkal. Irtózatos hideg ősz volt, amikor elkezdtük beépíteni ezt a hatalmas raktár rendszert, de az extrém kihívások ellenére is hatalmas élmény volt a beüzemelés.

FORMANCE műszaki gárdája adta a csapat másik felét és azt kell mondjam, hogy minden várakozásunkat felülmúlta a lelkesedésük, kitartásuk és az profizmus, ahogyan az építés során együttműködött a csapat.

Elnézve az automatizált raktárt és azt a dinamikát, ahogyan ez a technológia teszi a dolgát, valóban óriási előrelépés. Többéves tapasztalatotok van már, hogy látod, mennyire váltotta be a hozzá fűzött reményeket?
Maximálisan elégedettek vagyunk. Tudtuk, hogy más dimenzió lesz egy ilyen technológiai háttérrel kiszolgálni az ügyfeleket, és ez nemcsak a konfekcionálás gyorsaságában jelenik meg.

"A raktárkezelés, a nagyságrendekkel kevesebb alapanyag sérülés és természetesen az automatizálással járó megfizethetetlen biztonság az, ami számunkra igazán fontos."

Biesse gyurasics 4

Vevőitek között nemcsak asztalosokat és vállalkozókat találunk, hanem nagyon sok végfelhasználót is. A két kategória együttes kiszolgálása nem jelent problémát?
Pécs és vonzáskörzete az elsőszámú célközönség, de távolabbi városokból is rendszeresen vannak vásárlók. Ez nemcsak a rugalmas kiszolgálásnak, hanem az egyedinek számító minőségnek és a gyakorlatilag vásárlási limit megkötése nélküli értékesítésnek köszönhető.

"Ez nyilván nagyon vonzó azoknak a végfelhasználóknak, akik nem tudnak és nem is akarnak egy egész tábla anyagot megvásárolni."

Nekünk nem jelent problémát, nekik pedig óriási segítség. Arról nem is beszélve, hogy egyáltalán nem elhanyagolható mennyiséget értékesítünk ennek a szegmensnek. Gyakorlatilag nincs minimalizálva a vásárlás. Ennek ellenére nem halmozódik fel nagyobb mennyiség semmiből, mivel nagy a forgalom.

Tiszteletből, a szakma iránti elkötelezettségből, ma is megvan és üzemel a furnérozó műhely, a felületkezelő műhely, de a hangsúly egyre inkább áttolódik a fa alapú laptermékek szabászatára, a közvetlenül ehhez a tevékenységhez köthető csatolt szolgáltatásokra, mint élzárás, egyedi CNC megmunkálás stb. Hogy látjátok, milyen irányok, lehetőségek vannak a cég előtt?
A BIESSE raktár-fűrész programja olyan beruházás volt az életünkben, ami hosszútávon meghatározza a cég előmenetelét. Nemcsak azért, mert új minőségi nívót adott, hanem mert volumenben és kicsit gondolkodásmódban is változtatott rajtunk.

A Formance csapatával sikeresen tudunk tervezni. Egyértelmű, hogy az általunk képviselt és szemlátomást sikeres értékesítési munka akkor válik igazán gyümölcsözővé, ha megbízható műszaki háttér segíti a napi szintű tevékenységet. Továbbra is a flexibilis szolgáltatási portfólió és a gyorsaság áll a fókuszban.

Értik az értékesítési koncepciónkat, a fejlesztési irányainkat, és ennek figyelembevételével kapunk tőlük technológiai, és ami talán ennél is fontosabb, gyártásfejlesztési javaslatokat.

Erősen orientálódunk a nesting technológia felé, mivel kis sorozatú, ugyanakkor rendkívül széles mérettartományú konfekcionálást végzünk. Nyilván számos összetevő fogja ezt a döntést a megfelelő irányba állítani, de most ez van a fejünkben.

"A másik, kicsit hosszabb távú elképzelés a robottechnológia munkába állítása. Nagyon érdekel bennünket ez az irány és azt gondolom sokkal közelebb van, mint gondoljuk."

Címkék